Centar Vezenine & Višestambena zgrada Bled

 


Spoj moderne arhitekture i funkcionalnosti na ulazu

 

Urbanističko arhitektonsko rješenje područja uključuje višenamjenski Međugeneracijski centar Vezenine i zasebne građevine sa stanovima. Automatska klizna vrata na oba ulaza s naglaskom na funkcionalnost i estetsku savršenost nude nesmetan prolaz i energetsku učinkovitost.

 

 

CENTAR VEZENINE: Autentičnost drva nadopunjena aluminijem i staklom

 

Tradicionalni izgled drva u kombinaciji s modernom arhitekturom ogleda se kako u eksterijeru tako iu interijeru objekta. U otvorenu, promišljeno dizajniranu halu vode dvoja automatska klizna vrata 300 4L/2S u obliku vjetrobrana koja tvore energetski učinkovit ulaz. Funkcionalnost zaštite od vjetra omogućuje da uvijek budu zatvorena jedna vrata kada se otvore, čime se održava temperatura u prostoriji i sprječava ulazak hladnog zraka/vjetra tijekom cijele godine.

Pogon vrata je promišljeno skriven u stropu, što optički povećava ulaz i daje osjećaj otvorenosti. Staklena vrata visoka gotovo 3 m s crnim aluminijskim profilima djeluju kontrastno, ali se istovremeno elegantno stapaju s oblogom od svijetlog drva.

Ulaz bez dodira stvara ugodan ambijent s osjećajem dobrodošlice za posjetitelje i zaposlenike.

 

 

VIŠESTAMBENA ZGRADA BLED: Lagan prijelaz za sve generacije

 

Automatski prijelazi u zgradama u kojima žive starije generacije posebno su važan element jer osiguravaju lak i prije svega siguran pristup. Odmah na glavnom ulazu vrata 300 4L/2S omogućuju nesmetan ulazak u objekt, posebno osobama s poteškoćama u kretanju. Lako se prolazi i s punim rukama.

S lijeve strane staklena automatska klizna vrata 3L/2S vode u predvorje s dizalima i stubištem iz kojeg se ulazi u stanove. Ova vrata također djeluju kao funkcionalna barijera koja sprječava ulazak hladnog/toplog zraka i odvaja dvije prostorije jednu od druge. U slučaju kada želimo spojiti hodnik u jednu prostoriju radi unošenja namještaja i sl. Softverskom sklopkom COM 20 možemo staviti vrata u način rada OTVORENO i osigurati široki prolaz.

Ulazi u objekte također služe i kao izlazi u slučaju opasnosti. U tu svrhu, vrata su u redundantnoj izvedbi, u skladu sa standardom EN 16005. Kada se aktivira signal požara, dođe do nestanka struje, vrata se otvore ili se aktivira tipka za prisilno otvaranje, vrata se automatski otvaraju klizno i ostaje otvorena. Ovakva vrata omogućuju laku i sigurnu evakuaciju.

 

Projekt: Međugeneracijski centar Vezenine & Višestambena zgrada Bled, Slovenija
Arhitektura: Gužič Trplan arhitekti
Vrata: 300, 300 r
Foto: Doorson