Reaktorski infrastrukturni centar – Institut Jožef Stefan, Slovenija

Institut Jožef Stefan slovenski je javni institut za istraživanje koji prikuplja, stvara i širi znanje iz djelokruga prirodnih i tehničkih znanosti. Bavi se najsuvremenijim istraživanjem i razvojem tehnologije na različitim područjima.

U institutu su za svoje uredske prostore odabrali staklene zidove s integriranim automatskim kliznim vratima. Ova vrata predstavljaju izvrsno arhitektonsko rješenje koje uvodi ugodan osjećaj otvorenosti u prostoriju i ispunjava ga prirodnim svjetlom. Dizajn je osobito pogodan za hodnike s većim brojem ureda, gdje klasični dizajn sa zidovima i vratima optički smanjuje prostor i spriječava pristup prirodnom svjetlu.

Vrata se mogu otvoriti sa senzorom ili programskim prekidačom, što je osobito pogodno u manjim prostorijama gdje se ljudi kreću u neposrednoj blizini vrata, primjerice na hodnicima. Različite kontrole pristupa, kao što su čitači kartica, također se mogu koristiti kada je to potrebno.

Staklena klizna vrata osiguravaju osvjetljenje prostorije, predstavljaju funkcionalnoelegantno i ugodno rješenje. Klizno otvaranje vrata ometa prostor manje od krilnog otvaranja. Na taj način se može unutarnja oprema namjestiti u neposrednu blizinu vrata.