Royal Bled – Kraljeva kuća, Slovenija

Kraljeva kuća je locirana je na Bledu s prekrasnim pogledom na Karavanke i Julijske Alpe, tik uz svjetsko poznato golf igralište Royal Bled. Sagrađena je davne 1938. godine i pravi je biser krajobrazne arhitekture. Njezina unutrašnjost ukrašena je freskama i štukaturama poznatih slovenskih slikara i kipara.
Nakon obnove u kojoj smo imali čast raditi zajedno, kući je vraćena njezina profinjenosti i prisnost.

Lagana izvedba vjetrolova u sjevernom dijelu kraljeve kuće s ulazom na terasu spaja se s okolinom i ne ometa vanjski izgled zgrade, što je posebno važno za monumentalno zaštićene građevine. To smo postignuli s 300 thales sistemom - vratima koja su u potpunosti staklena.

Svjetlost i otvorenost prostora na samom ulazu osigurali smo odabirom krila s prozirnim staklom bez profila i skrivenim 300 thales pogonom.

Standardna 300 vrata na hodniku sprječavaju propuh i prodor hladnog zraka. Sa skrivenim pogonom u spušteni strop i otvaranjem krila u zidu, osigurava se maksimalno čisti prolazni otvor i optimalno rješenje u slučaju kada nema mjesta za otvaranje krila.

Teleskopska klizna vrata 300T otvaraju vrata trgovine sa širokim izborom sportske odjeće i opreme. Ova vrata nude maksimalnu iskoristivost prostora i širinu prolaza, budući da njihova krila klize jedno za drugim. Moguća je i izrada dvostranih teleskopa, gdje se po dva krila miču u lijevu i desnu stranu.

Požarna automatska klizna vrata 300EF omogućavaju jednostavan prolaz jer djeluju kao klasična klizna vrata. U slučaju požara onemogućuje se kliženje, te se evakuacija postiže otvaranjem krila.

 

Arhitektura: Sadar + Vuga
Fotografija: Ajda Žagar
Vrata: 300, 300 thales, 300 T, 300 EF