Vila R: Privatna moderna kuća

Harmonija modernosti i funkcionalnosti u privatnoj kući

 

Privatna kuća odražava individualni stil promišljenim dizajnom i personaliziranim rješenjima automatskih kliznih vrata na ulazu u blagovaonicu i hodnik, koja estetski nadopunjuju arhitekturu interijera.

 

 

Drvo za komplementarnost i toplinu

 

Vila spaja funkcionalnost i eleganciju uz ugradnju automatskih kliznih vrata po mjeri. Uz mogućnost fleksibilnih dimenzija, izbora materijala i boja, "automatska klizna vrata dio su jedinstvene zidne obloge koja obuhvaća glavno stubište", objašnjava arhitekt Andraž Žitnik. Pogon s integriranim sigurnosnim senzorom također je obložen drvenom oblogom koja djeluje kao ekvivalentni produžetak vrata i diskretno se povezuje s interijerom.

 

Vrata: 300 | drvena automatska klizna vrata po mjeri, beskontaktni prolaz između dnevnog boravka i hodnika

 

 

Unutarnja vrata s otvorom u zidu

 

Drvena automatska klizna vrata omogućuju prolaz između hodnika i dnevno-blagovaone. Kada se otvore, vrata su potpuno skrivena u zidu i postaju potpuno nevidljiva, što omogućuje optimalno korištenje prolaznog otvora i daje osjećaj otvorenog prostora. "Klizna vrata pružaju vizualnu i akustičnu barijeru središnjem stambenom prostoru od ostatka vile."

 

Drvena vrata kao dio zidne obloge uz glavno stubište
Vrata se funkcionalno skrivaju u zidu kada se otvore
 
 

 

"Automatska (klizna) vrata se rjeđe koriste u individualnim kućama, jer je učestalost prolaska ljudi znatno manja, a na pojedinim projektima postoji potreba za njihovom upotrebom zbog bolje ili lakše funkcionalnosti prostora, pa iz oba razloga postoje dvije vrste automatskih kliznih vrata." Tako arhitekt Andraž Žitnik opisuje polazište za ugradnju automatskih kliznih vrata u privatnu kuću.

 

 

Vrata kao ogledalo

 

Klizna vrata s integriranim pogonom u strop i ogledalom s jedne strane krila "vizualno zatvaraju stubište prema podrumu, kao i osiguravaju funkcionalnost vjetrobrana. Njihova se svestranost ogleda u jednostavnosti korištenja, uštedi na gubitku topline u hladnijim mjesecima, naglašenom volumenu ulaznog prostora kao i iznimnoj praktičnosti korištenja ogledala u svakodnevnom životu.

 

Vrata: 300 | automatska klizna vrata po mjeri sa ogledalom na ulazu u podrum

 

Projekt: Vila R
Interijer: ATRI arhitektonski studio
Stolarija: Žužek Interieri
Vrata: 300
Foto: Žiga Lovšin